EGYÜTT POLGÁR KULTURÁJÁÉRT

I. Adventi gyertyagyújtás

Csengettyű és gyertyaláng

A Polgár és Térsége Egészségügyéért Alapítvány hagyományos jótékonysági estjével vette kezdetét városunkban az adventi ünnepségsorozat 2017. december 3-án az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében.

A jótékonysági gálaest kertében Andorkó Mihályné az Alapítvány kuratóriumának tagja mondott ünnepi köszöntőt, amit a tiszaújvárosi Vándor Sándor Zeneiskola tanárainak és diákinak alkalomhoz illő zenei műsor-összeállítása követett. Taskó Zsuzsanna előadásában karácsonyi verseket hallhattunk Túrmezey Erzsébet költeményeiből. Az est további részében Bereczki Zoltán EMeRTon-díjas magyar színész, énekes, zenei producer akusztikus adventi koncertjének lehettek részesei a jelenlévők.

A jótékonysági gálát követő Városi Gyertyagyújtó ünnepség alkalmával Icsu Ferencné, a Napsugár Óvoda és Bölcsőde  intézményvezetője adventi üzenetében a gyertyák szimbolikájáról beszélt, történetekkel példázva a jelképek mögött meghúzódó tartalmak figyelembevételének fontosságát. Ezt követően a BSZC József Attila Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 9. A osztályos tanulóinak adventi műsor-összeállítását tekinthették meg ünneplő vendégeink. Fekete István: Roráte című novelláját Koska Laura tolmácsolásában hallhattuk, majd Wolf Kati, Szekeres Adrienn, Roy és Pély Barna: Karácsonyi álom című dalával lepték meg a közönséget a „Jagszi-s” diákok, akik egy vidám karácsonyi táncszámmal zárták műsorukat.

A karácsonyi ünnepkör, amely advent első vasárnapjától vízkeresztig tart, Jézus születését, a megtestesülés misztériumát ünnepli. Vasárnaponként városunk lakói az együtt ünnepelés örömével tekintik meg a gyermekek által előadott rövid műsorokat és hallgatják az adventi üzenetet. December 3-án este fellobbant a hit szimbólumaként az első gyertya lángja a Főtéren elhelyezett közös, nagy adventi koszorún és felgyúltak városunk közintézményein az ünnepi fények. Elkezdődött a várakozás…