EGYÜTT POLGÁR KULTURÁJÁÉRT

Az alkotás öröme

Évszakok a kreatív hobbi tükrében címmel nyílt kiállítás 2021.

június 2-án, délután Ádám Ilona Éva tiszaújvárosi amatőr festő munkáiból.

 

A nyugdíjas mindennapjait most is tevékenyen élő Ádám Ilona Éva korábban nem is sejtette, hogy milyen kreativitás rejtőzik benne. Az aktív éveiben vegyészként, a Tiszai Vegyi Kombinát laboratóriumában dolgozó családos édesanyának alkalma sem volt az alkotáson gondolkodni. A munka, a gyerekek mellett leginkább a sportban találta meg a kikapcsolódás, feltöltődés lehetőségét. Hét éve, nyugdíjba vonulásakor jött el számára az idő, hogy új dolgokat próbáljon ki.

- Évekkel ezelőtt láttam egy fonott kaspót. Nagyon tetszett. Megtapogattam és akkor jöttem rá: papírból van. Bújtam a világhálót, minden irodalmat átnéztem, és úgy gondoltam ezt én is megcsinálom. Így indult. Hetekig sodortam újságokból a pálcákat, melyekből elkészültek az első tárgyak. Aztán következett Budapest, ahol különböző előadásokon szereztem alapképzettséget. Utána mélyedtem el a dekupázs technika elsajátításában. – mesélte Éva a kezdetről.

Később elkezdett foglalkozni az üvegfestés és az üvegdíszítés módszerével, végül a festészettel. Jelentkezett egy jobb agyféltekés rajztanfolyamra, aminek sikerén felbuzdulva több festőkurzuson is részt vett, jelenleg is képzi magát. Annyira beleszeretett a festészetbe, hogy ez teljesen kitölti a napjait.

 - Az itt bemutatott alkotások nem igényelnek magyarázatot, egy nem hivatásos, de szememben művész hölgy mutatja meg Önöknek az alkotás örömét. Amit itt látunk, az a kézzelfogható valóság. Legyen az lakásdísz, ajándéktárgy vagy egy nagyszerű festmény. Mindennap kitalál valami újat és addig formálja, alakítja elképzeléseit, ameddig saját maga rá nem bólint, és azt nem mondja, ez jól sikerült. – mutatta be a kiállítást megnyitó Weisz György Ádám Ilona Évát, és azt a szenvedélyes alkotni vágyást, amivel készíti munkáit.

A megnyitó alkalmával gitárral kísért énekkel közreműködött Tiliczky-Molnár Erzsébet.