EGYÜTT POLGÁR KULTURÁJÁÉRT

Advent

Ismét beköszöntött a Tél. Vidám havazással jelezte, hogy itt van. A nappalok egyre rövidebbek. Várjuk a fény születését és különböző eseményekkel próbálunk vidámságot, melegséget csempészni az egyre hosszabb estékbe. Készülődünk…  Közeledik Karácsony!

December 21-e az utolsó nap, amikor a sötétség tovább tart, mint a világosság.  A téli napfordulóval megtörik a hatalma és a fény napról napra visszaállítja uralmát a világban és bennünk.

A keresztény - és minden emberi - közösség tapasztalata, hogy a nagy eseményekre készülni kell. Advent idején, nemcsak környezetünket, házainkat, hanem szívünket és emberi kapcsolatainkat is igyekszünk rendbe tenni. Feladataink, elfoglaltságaink mellett fontos egy kis időt szánni a számvetésre, és meg kell tanulnunk szeretetteljesen elfogadni a világ és önmagunk árnyékos és fényes oldalát. Az adventi időszak a megtisztulás, az elfogadás, az elengedés és a sérelmek megbocsátásának az ideje is.

A várakozás ideje alatt, a közösségi programok alkalmával találkozhatunk barátainkkal, ismerőseinkkel.  A családi események pedig, közös örömmel ajándékozzák meg a kicsiket, nagyokat egyaránt. Városunk nevelési-oktatási intézményei és civil szervezetei mellett az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár is számos vidám, kikapcsolódást nyújtó programmal várja a városlakókat. Hiszen, a családi közösség mellett, fontos a lakóközösség összetartozás érzésének erősítése is. Erre remek lehetőséget nyújtanak a mézeskalács műhelyek, a városi mikulás ünnepség, a könyvtári játszóház és az adventi vasárnapokon, a gyertyagyújtás meghitt alkalmai, kulturális rendezvényei.

Érdemes részt venni ezeken a programokon. Lehet, hogy fáradtak vagyunk, lehet nincs kedvünk készülődni sem, de aki eljön, kikapcsol erre az időre, feltöltődik és talán, más megvilágításba kerülnek a saját dolgai is. 

November 28-án délután, az ünneplőbe öltözött művelődési központ előcsarnokát mézeskalács illata lengte be. Az első mézeskalács műhely alkalmával 23 család díszített együtt és szebbnél szebb sütemények születtek a nagyik gyakorlott ujjai és a kis kezek szorgos munkája nyomán. A Polgári Ezüsthíd Tanoda diákja is bekapcsolódtak programunkba és Dormány Anikó munkatársunk segítő vezetésével lelkesen gyúrták, nyújtották, szaggatták a tésztákat, díszítették a kalácsokat.

December 1.-jén, az első adventi vasárnapon, a két országos arany és öt Aranypáva díjjal büszkélkedő görbeházi Cserfa népdalkör örvendeztette meg vendégszereplésével az ünneplő közönséget. Műsorösszeállításuk felelevenítette a népi emlékezet karácsonyhoz fűződő szép dallamait, hagyományait.  A Cserfes Népdalkör általános iskolás diákjai betlehemes játékot és citera kísérettel gazdagított ünnepi énekeket adtak elő, míg a Cserfácska  Népdalkör óvodásai kántálást mutattak be.

Polonkai Gábor, az Élet Virága Egészségvédő Egyesület tagja adventi beszédében kiemelte a várakozás fontosságát. „Ha jól várakozunk, megértjük, mit tanít nekünk a karácsony. Használjuk ki az előttünk lévő időt és találjuk meg újra önmagunkban a szeretetet, a megbocsátás képességét, legyünk türelmesebbek és fordítsunk több figyelmet egymásra.” – hangzott az üzenet.

Nagyanyáink süteményeit, az ünnepekhez illeszkedő polgári ízeket felidézve, az Élet Virága Egészségvédő Egyesület  helyben sütött herőcét kínált a jelenlévők részére, míg a művelődési központ dolgozói finom teával és forralt borral várták a melegedni vágyókat.

Várjuk szeretettel városunk lakóit a téli ünnepkör további programjaira, rendezvényeire is, hiszen

együtt lenni, együtt tenni jó!