EGYÜTT POLGÁR KULTURÁJÁÉRT

Tök jó program

Hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre városunkban az első „töklámpás party” 2019. október 30-án délután az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár előcsarnokában.

Manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, a Halloween-hez kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány.  Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen Salamon, Árpád-házi királyunk idejébe nyúlik vissza, aki trónviszályban állt Gézával, majd később Lászlóval. 1081-ben Salamon ugyan elismerte Lászlót, mint magyar királyt, cserében megtarthatta királyi címét és László udvartartást is rendelt mellé, Salamon azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére. Ezek után László biztonsági okokból a visegrádi vár tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot. A különleges „fáklyák” azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: „fénylik, mint a Salamon töke”.

Napjaink töklámpásai jellemzően sütőtökből faragott lámpások. A tipikus töklámpások tetejét levágják, belsejét kikaparják, felületére jellemzően szörnyszerű arcot faragnak, belsejébe pedig gyertyát vagy lámpát helyeznek.

A program apropóján a művelődési központ előcsarnoka narancssárga - fekete díszítést kapott, és már a bejáratnál csalogató őszi dekoráció fogadta az érkezőket. A hagyomány szerint a narancssárga szín a termény betakarítására utal, a fekete pedig az ünnep éjszakai sötétségét fejezi ki.  Az esemény igen nagy népszerűségnek örvendett, hiszen az előcsarnok és a színházi folyosó is megtelt vidám tökfaragókkal. Nagy örömünkre mindenféle korosztály képviseltette magát és  kis híján félszáz tököt faragtak ki és neveztek be a versenyre. Volt aki jelmezben jött a „party-ra”, hogy kifaraghassa a töklámpását. Mindenki nagyon izgatott volt, hiszen ez volt városunk első ilyen programja. Csodálattal néztük a gyerekeket és felnőtteket, ahogyan kezeik között szebbnél szebb és kreatívabb alkotások születnek. Azok a gyerekek, akik még kicsik voltak a faragáshoz, vagy már otthon elkészítették a töklámpásukat, origami hajtogatással, színezéssel szórakoztatták magukat, s egymást. A konyhából áradt a sütőtök és a frissen főzött tea illata. A zsűri, a legkreatívabb, a legviccesebb és a legijesztőbb alkotásokat díjazta a Telekov Kft. felajánlásának jóvoltából.  A programon résztvevők közönségdíjas kategóriában szavazhattak a számukra legjobban tetsző tökfaragásra.

A  szavazást követően a Művelődési Központ előtti téren elhelyezésre kerültek a mécsesekkel felszerelt, immár világító töklámpásokat és az eredményhirdetés keretében átadták a verseny győzteseinek járó díjakat. Minden alkotás valóban kreatív és vicces volt egytől-egyig, köszönjük a jelenlévők lelkes munkáit. A résztvevők egyöntetű véleménye volt, hogy a hasonló, családi jellegű, közösség építő, szórakozást és kikapcsolódást nyújtó programokra a továbbiakban is szükség van. A művelődési központ már most szeretné felhívni a figyelmet az Adventi Mézeskalácsműhely sütő és díszítő foglalkozására, amely november utolsó hetében és december közepén kerül megrendezésre.